Stödstrumpor är något som kan komma till nytta för många personer vid många olika typer av tillfällen. Det är vanligt att förknippa dom åtsittande strumporna med åderbråck och andra jobbiga besvär men det finns faktiskt fler användningsområden än så. Stumporna kan till exempel användas för att minska svullnad vid graviditet och vid flygresor och är även vanliga i samband med träning.

Mer om stödstrumpor och varför det kan vara bra

Stödstrumpor går vanligen en bit upp på vaden – vissa till och med så långt som till strax under knät. Dom sitter åt ganska hårt, vilket ökar blodcirkulationen i benen. Av denna anledning kan man använda stödstrumpor för att förebygga åderbråck, men även andra åkommor så som blodproppar.

Har man problem med svullnader i ben och fötter kan man också ha god nytta av att bära stödstrumpor. Det är till exempel vanligt med svullnader när man är gravid och när man reser med flygplan. Det kan även drabba den som har ett stillasittande jobb – ja egentligen vem som helst.

Olika modeller och klasser för stödstrumpor

Vid val av stödstrumpor finns några saker att tänka på. För det första finns mängder av modeller vad gäller utseende och man ska såklart välja något man gillar. Ännu viktigare är det att välja rätt kompressionsklass – det vill säga hur hög kompression strumporna har, och hur hårt dom sitter runt benet. Klasserna är indelade enligt följande:

  • Klass 1
  • Klass 2
  • Klass 3
  • Klass 4

Ju högre siffra, desto högre kompression och hur hög kompression man behöver beror på vilken typ av besvär man har. Har man bara trötta och tunga ben, möjligen med lätt svullnad, kan man börja med att prova klass 1. Har man större problem med till exempel svullnader i ben och fötter kan man behöva klass 2 eller högre. Det kan dock vara bra att börja försiktigt och sedan byta eftersom en del kan uppleva ett hårt tryck som lite obehagligt.

Har man hittat en modell av stödstrumpor som man gillar kan det vara en bra idé att ha flera par – åtminstone om man använder dom mer regelbundet. Strumporna bör nämligen tvättas efter varje användning för att ge rätt kompression vid nästa tillfälle. Det går bra att handtvätta strumporna och låta torka över natten för att kunna bära dom nästa dag igen men det kan vara bra med några extra par.