Yoga är en holistisk uppsättning övningar eller discipliner för kropp, sinne och ande som har sitt ursprung i Indien och som syftar till att kontrollera och kanalisera energin i kropp, sinne och ande till en enhetlig helhet och uppnå självmedvetenhet utan att använda religion eller ritualer. Den syftar till att uppnå en optimal harmoni mellan kropp, sinne och ande och förenar all kunskap om verkligheten i en gemensam syntes. Den praktiseras ofta med målet att förbättra sin mentala och fysiska kondition, genom att uppnå emotionell balans och förbättra sitt andliga liv.

Yoga är ett system av träning och meditation, men utöver dessa aspekter omfattar den även kostrutiner och Pranayama (andningskontroll). Vissa människor utövar inte yoga eftersom de anser att det är för krävande fysiskt, men det finns många fördelar som kommer av att utöva yoga.

Om du vill förbättra din hälsa och minska risken för sjukdomar bör du överväga de positiva fysiska fördelarna med att utöva yoga

De fysiska fördelarna med yoga är ökad flexibilitet och styrka, bättre hållning, större uthållighet, förbättrad mental funktion och minskad ryggsmärta och huvudvärk. Yogautövare löper mindre risk att drabbas av åldersrelaterade sjukdomar som osteoporos, högt blodtryck, diabetes och hjärtsjukdomar. De kan också avvärja cancer, bromsa åldrandeprocessen, förbättra lungfunktionen, förebygga skador, minska smärta, öka den mentala skärpan, sänka kolesterolet, förbättra hudens hy, avvärja depressioner, öka den andliga medvetenheten, sänka blodsockernivåerna, öka antalet spermier, avvärja vissa typer av cancer, bromsa åldrandeprocessen och förebygga skador som orsakas av felaktiga skor, felaktig hållning, upprepade rörelser eller lyftning av vikter. Yoga kan hjälpa dig att nå din fulla potential och bli effektivare inom livets alla områden. Yoga erbjuder ett hälsosamt sätt att leva genom att lindra stress och hjälpa dig att klara av livets dagliga krav.

Yoga ökar din uthållighet och reaktionstid. När du vänjer dig vid ställningarna ökar din fysiska reaktionstid. De olika andningsövningarna hjälper dig att utveckla dina lungor och stärka ditt diafragma och dina magmuskler. När du blir bättre på att behärska de olika typerna av yoga kommer du att upptäcka att du har större uthållighet för aktiviteter både fysiskt och mentalt.

De fysiska fördelarna med yoga är bland annat viktminskning. När du blir mer avancerad i var och en av de olika typerna av yoga förbränner du fler kalorier än när du började. Yoga är också ett bra sätt att gå ner i vikt eftersom du ökar din ämnesomsättning. Det är viktigt att rådgöra med en kvalificerad yogainstruktör för att ta reda på vilka yogapositioner som fungerar bäst för dina behov, eller för att välja en viss yogaposition som du tycker om och har tränat.

Yoga kan sänka blodtrycket. Studier visar att yoga bidrar till att minska riskerna för stroke, kranskärlssjukdom och högt blodtryck. Dessutom minskar det stress och spänningar, sänker kolesterol och triglycerider, minskar risken för att utveckla prostatacancer, osteoporos samt sänker blodsockernivåerna. Det finns många andra medicinska tillstånd som yoga hjälper till att behandla också, inklusive kroniska smärttillstånd, menstruationsstörningar, artrit, högt blodtryck samt sömnstörningar.

Många människor som regelbundet utövar yoga rapporterar att de har högre energi, bättre koncentration, högre humör och en större känsla av välbefinnande överlag. Yoga har praktiserats i tusentals år och har visat sig vara extremt effektivt. Om du vill förbättra din hälsa och minska risken för sjukdomar bör du överväga de positiva fysiska fördelarna med att utöva yoga.

Yoga tips för nybörjare

När du först börjar ditt yogaäventyr inser du att det är mer än att bara lära dig att utföra övningarna för att hålla dig i form och motionera. Det blir din filosofi, ditt intresse och en livsstil. Du blir också en lärare för andra eller inspirerar andra att förändra sina egna liv.

Det viktiga med yogatips för nybörjare är att de kan hjälpa dig att få din första klass utan allt krångel. Om du aldrig har tagit en yogaklass tidigare kanske du undrar vad du ska förvänta dig. Jo, det finns många saker att tänka på, men det första och viktigaste tipset är att du bör hitta en yogaklass som du känner dig bekväm med och som är gynnsam för att lära dig.

Ett av de yogatips för nybörjare som du kommer att finna användbara är att du bör försöka hålla dig till de asanas som är lättast för dig att göra. Det finns ingen mening med att skynda sig igenom ställningar som du tycker är svåra eftersom de inte kommer att få dig att känna dig bekväm. Det är bäst att välja de lättaste först och när du väl har lärt dig dem kan du gå vidare till de svårare ställningarna.

Yogatips som detta hjälper dig att undvika onödiga muskelspänningar och ökar effektiviteten på din matta och din yogapraktik

Ett annat tips är att köpa några yogatips och utrustning som yogamattor. En matta är nödvändig om du vill göra din yogapraktik bekvämt eftersom du kommer att ligga på marken på mattan. Du kan välja mellan ett stort antal yogamattor som är utformade för att dämpa kroppen och minska eventuella glidningar. Vissa yogabyxor är utformade med fickor för att rymma viktiga saker som en vattenflaska eller en ihoprullad handduk.

Ett annat av yogatipsen är att träna regelbundet. En regelbunden övning hjälper dig att utveckla en stark grund och håller dig också motiverad. Den viktigaste delen av din träning är att du måste se till att du gör det av rätt anledning. Om du bara tränar för att du ska få en bra fysisk form är det värt allt om du bara gör det ibland. Det är mycket bättre att göra det regelbundet så att du utvecklar goda hälsovanor.

Håll dig i minnet att du måste stretcha före och efter varje yogaträningspass. Det bästa sättet att stretcha musklerna är att lägga sig på golvet under en yogaklass och sedan föra upp fötterna i luften och sedan skjuta benen ut mot motsatta väggen. Du ska då sträcka musklerna i riktning mot väggen. Yogatips som dessa hjälper dig att undvika onödiga muskelspänningar och ökar effektiviteten på din matta och din yogapraktik.