Höjdhopp är en gren inom friidrott och kan utövas som enskild gren eller som del av en så kallad mångkamp. Grenen kräver en del teknik och förstås en hel del träning för den som har för avsikt att bli framgångsrik. Läs mer om höjdhoppsträning här och roliga tips som funkar bra för nybörjare.

Höjdhoppsträning för nybörjare – tips

Höjdhopp är som sagt en friidrottsgren som kan utövas som enskild gren eller som en del av en mångkamp – där till exempel längdhopp, häcklöpning och spjutkastning också kan ingå. I nybörjargrupper / barngrupper utövas ofta friidrottsträningar som helhet – det vill säga att fler grenar än bara höjdhopp ingår.

Vad gäller just höjdhoppsträning så finns flera bra tips för nybörjare / barn för att öva på grenen, som kräver en del tekniska färdigheter. Från allra första början är det dock bra att tänka bort den tekniska biten och i stället bara hoppa för att få in ”hoppvanan”.

Ett tips är att börja med att träna utan ribba. Fokus ligger kort och gott på att hoppa upp på mattan på valfritt sätt och därefter går det att lägga till olika tekniska moment och med tiden även en lågt liggande ribba.

Olika hopptekniker

Vid höjdhoppsträning finns olika hopptekniker att använda sig av och det kan vara fördelaktigt att lära sig båda – även om bara en av dom används vid tävlingar.

Teknikerna som kan användas vid höjdhoppsträning är: 


  • Saxhopp – Saxhopp är en bra hoppteknik för nybörjare och fokus ligger kort och gott på att komma fram rätt till ribban innan det är dags att hoppa över den. Väl framme i positionen lyfts benet närmast ribban medan det andra benet trycker ifrån. Vid saxhopp landar utövaren ståendes på mattan – ett tryggt och säkert sätt att träna på.
  • Flopphopp – Flopphopp är den hoppteknik som används vid tävlingar och kan introduceras i höjdhoppsträning när utövaren känner sig trygg. Alla som sett en höjdhoppstävling, på TV eller som åskådare på plats, har också sett att utövaren tar sats, skjuter ifrån med foten längst ifrån ribban och sedan vrider kroppen så att ryggen hamnar mot ribban. Efter själva hoppet ska kroppen liggandes passera ribban med huvudet först och hoppet blir godkänt endast om ribban ligger kvar.

Vid höjdhoppsträning handlar det alltså inte bara om att hoppa, utan detta är en gren kräver mycket teknik.